Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. Ayrıca, son bir haftada 424 bin zararlı internet adresine 282 milyon erişim isteği engellendi.
Bakan Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) faaliyetlerine dair önemli bilgiler paylaştı. USOM, siber güvenliği artırmak amacıyla kritik bir rol üstleniyor. Uraloğlu, “USOM yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürütüyor.” dedi.
Bakan Uraloğlu, USOM'un Türkiye'deki kritik kurum ve kuruluşları tehditlere karşı uyardığını belirtti. Bu sayede gerekli önlemler alınıyor. “Zararlı bağlantıların tespitinin ardından yapılan kontroller sonrası altyapı seviyesinde erişim engelleniyor.” ifadesini kullandı.
Bu çalışmalar, internet kullanıcılarının ve sistemlerinin korunmasına yardımcı oluyor. Uraloğlu, “Bu sayede ülkemiz genelinde internet kullanıcılarına yönelik yapılabilecek saldırıların önüne geçiyoruz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, USOM'un 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini vurguladı. “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından 424 bin 156 adet zararlı internet adresine son bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi.” dedi.
Bu engellemeler, Türkiye'nin siber güvenliğini artırmak için kritik öneme sahip. Uraloğlu, “Bu çalışmalar, siber tehditlere karşı ulusal güvenliğimizi korumaktadır.” şeklinde ekledi.
Bakan Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiğini belirtti. “USOM tarafından 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını” ifade etti.
Bu tür önlemler, vatandaşların dolandırıcılığa karşı korunmasına yardımcı oluyor. Uraloğlu, “Yerli yapay zeka teknolojisi, siber güvenlik alanında önemli bir adım olmuştur.” dedi.
Uraloğlu, USOM'un 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirtti. “USOM bünyesinde 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz.” dedi.
Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, “Bu taramalarla zafiyete ait riskleri profaktif şekilde tespit ediyoruz.” şeklinde konuştu. 2024 yılında 15 bin 330 siber güvenlik açıklığı tespit edildiği belirtildi.
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikte önemli katkılar sağladığını ifade etti. “Avcı, Azad ve Kasırga gibi tamamen iç kaynaklara geliştirilen projelerle ulusal siber güvenlikte örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıyoruz.” dedi.
Kasırga projesi ile haftalık 130 tarama yapıldığını ve 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasının gerçekleştirildiğini belirtti. “Bu çalışmalar, Türkiye'nin siber güvenliğini artırmak için kritik öneme sahiptir.” şeklinde ekledi.