Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zeka destekli yerli ve milli sivil gözetim radarının Aralık ayında hizmete gireceğini duyurdu. Bu sistem, havacılıkta devrim niteliğinde yenilikler sunacak. İlk yerli ve milli sivil gözetim radarı MGR, Gaziantep Havalimanı'na kurulmuş durumda. Uraloğlu, bu sistemin uçuş operasyonlarında önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Uraloğlu, AI In The Sky etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Uçuş operasyonlarımızda yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz" dedi. Bu bağlamda, ilk yerli ve milli İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı (İRADE) ile ilgili sistemin de havalimanlarına entegre edildiğini vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, "İRADE yazılımını İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarımızda kullanmaya başlayarak havacılık alanında yeni bir dönemi başlattık" ifadelerini kullandı. Bu sistem, güncel meteorolojik verileri, ATIS bilgisi, notamlar, AIP ve radar görüntülerini tek ekranda toplayarak kullanıcıya sunuyor.
Uraloğlu, ayrıca Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) sisteminin 40'tan fazla havalimanında hizmet verdiğini belirtti. Bu sistem, hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir biçimde yönetmesine olanak tanıyor ve trafik emniyetini en üst düzeyde sürdürmeyi sağlıyor.
Uraloğlu, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin havacılık sektöründeki önemine dikkat çekti. "Hayatımızın her alanında olduğu gibi havacılıkta da yine yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini değerlendirmek zorundayız" dedi. Bu teknolojiler, uçuş operasyonlarının daha verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor.
Yapay zeka sayesinde uçakların bakım süreçlerinin optimize edileceğini ve olası arızaların önceden tespit edileceğini belirten Uraloğlu, "Büyük veri analizi ile hava trafiği yönetimi daha verimli hale getirilecek ve kazaların önüne geçilecektir" ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini vurguladı. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak" hedefiyle hareket ettiklerini belirtti. Bu bağlamda, dış hatlardaki uçuş noktalarının sayısının 349'a çıkarılacağı ifade edildi.
Son 22 yılda 32 yeni havalimanı inşa edildiğini belirten Uraloğlu, "Dile kolay 1,5 yılda bir havalimanı" dedi. Yolcu sayısının bu yıl sonunda 236 milyonun, 2025 yılında ise 250 milyonun üzerine çıkması öngörülüyor.
Uraloğlu, havacılık sektörünün küreselleşmenin en önemli aktörü olduğunu belirtti. "Havacılığın, bir ulaşım modu olmaktan öte, ülkelerin ekonomik ve kültürel gelişiminde önemli bir rol oynadığını biliyoruz" dedi. Bu bağlamda, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin havacılık sektöründe büyük bir dönüm noktası olacağına inandığını ifade etti.
Sonuç olarak, yerli ve milli sivil gözetim radarları ile havacılıkta yeni bir dönem başlatılmakta. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu sistemlerin havacılık sektöründeki dönüşümü hızlandıracağını ve Türkiye'nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artıracağını vurguladı.