Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında 1.5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin zararlı erişim isteğinin engellendiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, ayrıca oltalama saldırısı gerçekleştiren 991 alan adına erişim engeli getirildiğini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ortaya koyuyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) verilerini değerlendirdi. USOM, siber tehditleri önlemek amacıyla sürekli olarak çalışmalarını sürdürüyor. Merkez, siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlama konularında kritik bir görev üstleniyor.
Bakan Uraloğlu, “USOM yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetleri ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor.” dedi.
USOM koordinasyonunda, kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetler sürdürülüyor. Bakan Uraloğlu, “USOM bünyesinde 2 bin 324 SOME ekibi, 8 bin 9 uzman personel ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz.” şeklinde bilgi verdi. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapılıyor ve bu taramalarla zafiyete ait riskler proaktif şekilde tespit ediliyor.
2025 yılının ilk ayında yapılan taramalarda bin 165 adet, bugüne kadar ise toplam 78 bin 558 adet siber güvenlik açığı tespit edildi. İlgili kurumlar bu durumdan haberdar ediliyor. Bu çalışmalar, Türkiye'nin siber güvenliğini artırmaya yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.
Bakan Uraloğlu, USOM’un 2013 yılından bu yana toplamda 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ifade etti. “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından, ülkemizdeki 1.5 milyon IP adresine 2025’in ilk ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 adet erişim isteği engellendi.” dedi.
Oltalama saldırılarına karşı alınan önlemler de dikkat çekiyor. Bakan Uraloğlu, “USOM tarafından geliştirilen yapay zekâ teknolojisi ile ocak ayında vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama saldırısı gerçekleştiren 991 alan adına erişim engeli getirildi.” şeklinde bilgi verdi. Bu tür saldırılara karşı etkin bir mücadele yürütülüyor.
Bakan Uraloğlu, USOM'un 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını belirtti. Bu taramalar, siber güvenlik açığı olan alanların tespit edilmesine yardımcı oluyor. Böylece, siber saldırılara karşı önceden önlem alınması sağlanıyor.
Uraloğlu, “İnternete açık kaynaklara ilişkin zafiyet taraması faaliyetlerini yürüttüğümüz Kasırga projemiz ile haftalık 131 taramayla 286 farklı portun ve 918 farklı zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz.” açıklamasında bulundu. Bu tür projeler, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını pekiştiriyor.