Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım projelerini ve hızlı tren yatırımlarını açıkladı. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattı tamamlanacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024’te 4 sektörde yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamladıklarını kaydetti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattını tamamlayacaklarını belirten Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. “Daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönem başlattık” diyerek, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2024 yılında 4 sektörde 28 ilde toplam yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamlayarak halkın hizmetine sunmayı hedefliyor. Uraloğlu, “Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule, Yerköy-Kayseri ve Karaman-Ulukışla hızlı tren hatlarını da tamamlamayı planladıklarını ifade etti. “48 saatte, sadece 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi trenle gezeceğiz.” dedi.
Uraloğlu, hızlı tren projelerinin Türkiye’nin dört bir tarafına ulaşacak şekilde yaygınlaştırıldığını belirtti. “Ülkemiz genelindeki bin 15 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının 434 kilometresi Bakanlığımızca yapılmıştır.” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, karayolları yatırımları hakkında da bilgi vererek, “Bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 796 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 701 kilometreye çıkardık.” dedi. Ayrıca, havayollarında 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e yükselttiklerini kaydetti.
Uraloğlu, “55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 347 milyona, 81 olan Hava Ulaştırma Anlaşması bulunan ülke sayısını 179’a çıkardık.” diyerek, Türkiye’nin havayolu trafiğinde önemli bir konuma ulaştığını belirtti.
Uraloğlu, tüm projelerin ekolojik dengeyi korumasına özen gösterdiklerini belirtti. “Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyor, ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlıyoruz.” dedi. Ayrıca, karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini önemsiyor.
Türkiye Yüzyılında; Bakanlık faaliyetlerini “insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla sürdüreceklerini belirten Uraloğlu, “Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten, dijitalleşmeye önem veren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, 2025 yılı içerisinde tamamlanacak projeler hakkında bilgi vererek, “Kınalı-Malkara Otoyolu, Adıyaman-Çelikhan Yolu, Yalova Güney Çevre Yolu çalışmalarına başlayacağız.” dedi. Ayrıca, 2028’de bölünmüş yol ağını 31 bin 250 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Sonuç olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim alanındaki yatırımlarıyla uluslararası alanda güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor. Uraloğlu, “Türkiye, bu alandaki yatırımları ve projeleriyle kendi vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı.