Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya bağlanacak yükleri ve ulaşım koridorlarının önemini vurguladı. Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanması hedefleniyor. Bu bağlamda, Türkiye'nin bağlantısallıkta köprü görevi gördüğü ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı açıklamada, ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacının günümüzde daha belirgin hale geldiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu koridorlar, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme konusunda önemli faydalar sağlayacaktır. TRACECA'nın ve bu çerçevede yapılacak işlerin önemi her geçen gün artmaktadır.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının zorlu şartların üstesinden gelmek için gerekli olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, TRACECA'nın sağladığı iş birliğinin ve ulaştırma konusundaki yasal uygulamaların önemine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa'ya devamını planladıklarını belirtti. Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlattı. Bu sayede, artan yük hacmi karşısında sınırda beklemeleri önlemek hedefleniyor.
Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden Avrupa'ya tek bir ulaştırma moduyla bağlantı sağlanması amaçlanıyor. Uraloğlu, bu projenin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacağını ifade etti.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Hedef, en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır. Ulaştırmayı kolaylaştırmak, bu hedefe ulaşmada önemli bir adımdır.
TRACECA'nın sağladığı uluslararası diyalog, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Uraloğlu, birlikte yürüme yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye'nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. E-permit sisteminin diğer ülkelerle de kullanılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
TRACECA'nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını belirtti. Nihai hedef, belgesiz taşımacılığı tesis etmektir.