Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam ve Halep Havalimanları'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için gerekli tespitlerin yapıldığını açıkladı. İlk etapta Şam Havalimanı'nın ayağa kaldırılması hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, Suriye'nin ulaşım altyapısının iyileştirilmesi adına önemli adımlar atılacağını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Programı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "Şam ve Halep Havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık. İlk etapta Şam Havalimanını ayağa kaldırmak için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte bir vaziyet alacağız" dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısının jeopolitik konumuna göre şekillendirildiğini ifade etti. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun, günümüzde 29 bin 700 kilometreye ulaştığını belirtti. Uraloğlu, "Bugün 77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağlıyoruz" dedi.
Demiryolu yatırımları hakkında da bilgi veren Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa'da 6., dünya genelinde ise 8. hızlı tren işletmecisi olduğunu vurguladı. "2 bin 251 kilometre hızlı demiryolu yaptık. Mevcut demiryollarımızı da elden geçirdik" şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'deki havalimanı sayısının 2002 yılında 26 iken, günümüzde 58'e çıktığını belirtti. 2002 yılında 34 milyon olan yolcu trafiğinin, geçen yıl 213 milyon olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu yıl ise 231 milyon yolcu bekleniyor.
Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın geçen yıl 36 milyon yolcuya hizmet verdiğini, bu yıl ise 38-40 milyon yolcuya ulaşılacağını kaydetti. İstanbul Havalimanı'nın ise bu yıl 80 milyon yolcu kapasitesine ulaşması bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. 6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'deki durumun zor olduğunu belirten Uraloğlu, "Suriye’de olanın neye ihtiyacı olmaz? Yani her şeye ihtiyacı var gerçekten" dedi.
Şam ve Halep Havalimanları'nda yapılan tespitlerde, radar sistemlerinin eksik olduğunu ve eski teknoloji kullanıldığını ifade etti. "Pistlerde ciddi eskimeler var. İlk yapılan seferler tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmış" şeklinde bilgi verdi.
Uraloğlu, demiryolu bütünlüğünü sağlamak için Şam'a kadar hızlıca tespit yapacaklarını belirtti. "Türkiye'den çıkıp Hicaz'a kadar giden demiryollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıştırılmadığını biliyoruz" dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı'nın iş birliği ile birçok yıkılan köprünün tamir edildiğini ifade etti. Suriye'deki iç dinamiklerin ve karayollarının durumunun önemine dikkat çekti.
Suriye’nin haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu belirten Uraloğlu, cep telefonları ile iletişimin sağlanamadığını kaydetti. "Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacağız ve hayata geçirmeye çalışacağız" dedi.
Suriye'nin ekonomik durumu hakkında da bilgi veren Uraloğlu, "Suriye’nin parasının Rusya tarafından basıldığını biliyor muydunuz?" diyerek, uluslararası durumun önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin bu noktada destek verme noktasında olacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olan limanlarının gelişmediğini ifade etti. "Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak" dedi.
Uraloğlu, Suriye'nin ticaret noktasında tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Şam'ın Suriye'nin bir tarihi var, onu yeniden canlandırma adına elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.