Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için 1.4 kilometre daha metro hattına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Mega projelerle İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 394.5 kilometreye çıkacak. Uraloğlu, İstanbul'daki araç sayısının 52 il toplamından fazla olduğunu belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için daha fazla metro hattına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Uraloğlu, “İstanbul'un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil. Dünyanın önde gelen metropollerinde olduğu gibi, İstanbul'da da daha fazla metro hattıyla ulaşımın büyük oranda yerin altına inmesi lazım.” dedi.
İstanbul'da 16 milyon insanın yaşadığını ve yaklaşık 5 milyon 800 bin motorlu kara taşıtının bulunduğunu belirten Uraloğlu, bu durumun kent içi trafiğini olumsuz etkilediğini ifade etti. İstanbul'daki araç sayısının Ankara, İzmir ve Bursa'nın toplamındaki araç sayısından fazla olduğunu kaydetti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım altyapısını geliştirmek için dev projeler inşa ettiklerini açıkladı. “Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı gibi mega projeleri hayata geçirerek; İstanbul'u modern ve efektif bir ulaşım altyapısı ile hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdık.” dedi.
Son 22 yılda İstanbul'un ulaşım ve iletişim altyapısı için 1 trilyon 206 milyar lira'nın üzerinde yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, bu yatırımların İstanbulluların yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.
Uraloğlu, yapımı devam eden projeleri tamamladıklarında İstanbul'un raylı sistem uzunluğunun 394.5 kilometreye çıkacağını belirtti. “Demek ki daha 600 kilometrenin üzerinde bir metro hattı daha yapılması gerekiyor.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için sürdürülebilir çözümler üretmeye devam edeceklerini vurgulayan Uraloğlu, “İstanbulluların ihtiyaçlarına cevap veren, hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım ağını tesis edene kadar çalışacağız.” şeklinde konuştu.
İstanbul Havalimanı'nın dev kapasitesiyle Türkiye'yi uluslararası bir aktarma merkezi haline getirdiğini belirten Uraloğlu, “Bugün İstanbul, havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiş durumdadır.” dedi.
Uraloğlu, ayrıca İstanbul'daki ulaşım projelerinin sadece betonarme yapılardan ibaret olmaması gerektiğini, insanların ihtiyaçlarına cevap veren çevreye duyarlı projeler sunulması gerektiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul'un geleceği için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. “İstanbul'un ulaşım geleceğine dair vizyonumuzu paylaşacak, yeni fikirler üretecek ve birlikte bir yol haritası çizeceğiz.” dedi.
İstanbul'un tarihi mirasını koruyarak geleceğe taşımak için çalışacaklarını belirten Uraloğlu, “Mega Ulaştırma Projeleri ile İstanbul’da Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri” panelinin önemli bir referans kaynağı olacağına inandığını ifade etti.