Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'dan Şam'a haftada 3 frekansla uçuşların başlayacağını açıkladı. Bu seferler, Suriye'de istikrarın sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Uraloğlu, “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri Suriye'de istikrarın tesisi, geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” dedi. Bu açıklama, Suriye'deki mevcut durumu iyileştirmek adına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ulaşımın modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirtti. “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, havayolu ulaşımının artan önemi ve tercih edilme oranı dikkat çekiyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında gerçekleştirdiği yatırımlara da değindi. “Ülkemizin bu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için havacılık alanında çok büyük yatırımlar gerçekleştirdik.” dedi. 2002 yılından itibaren başlatılan hava ulaşım politikaları, Türkiye'yi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdi.
Uraloğlu, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirtti. “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ‘dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak’ hedefiyle ülkemizi; dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük.” şeklinde konuştu. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası havacılıkta önemli bir oyuncu olmasını sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını belirtti. “Yıl içerisinde fiziksel olarak 30 tane ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirdik.” dedi. Bu anlaşmalar, Türkiye'nin havacılık sektöründeki etkinliğini artırmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Uraloğlu, 2025 yılında da benzer şekilde diğer ülkelerle iş birliği yaparak taşıyıcıların haklarını genişletmeye devam edeceklerini vurguladı. “Bu kapsamda, taşıyıcılarımızın özellikle Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi önemli pazarlarda etkinliğini artırmak amacıyla ilgili otoriteler ile temaslarımız sürmektedir.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34.5 milyon olduğunu, 2024 yılında ise bu sayının 230 milyonu geçtiğini belirtti. “Toplam yolcu trafiğinde ise 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşadık.” dedi. Bu artış, Türkiye'nin havacılık sektöründeki büyümesini gözler önüne seriyor.
İstanbul Havalimanı'nın da bu büyümeye önemli katkı sağladığını ifade eden Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı, 2024 yılında iç hatlarda 117 bin 764, dış hatlarda 399 bin 521 olmak üzere toplam 517 bin 285 uçak trafiği gerçekleşti.” şeklinde konuştu. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası havacılıkta önemli bir merkez olma hedefini destekliyor.
Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) küresel bir marka olma yolunda attığı adımları da vurguladı. “Cumhuriyetin gençlik yıllarında, 1933'teki ilk ticari uçuşuyla gökyüzüne adını yazdıran Türk Hava Yolları, 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olmuştur.” dedi. THY, neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış durumda.
Bakan Uraloğlu, “THY’nin 2024 yılında turizme direk katkısı 17,3 milyar, toplam ekonomik katkısı ise 60,2 milyar dolar olmuştur.” ifadelerini kullandı. Bu başarı, Türkiye'nin havacılık sektöründeki büyümesini ve uluslararası alandaki etkisini pekiştiriyor.