3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen Turistik Tuz Ekspresi seferi, 101 engelli bireyle yola çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu projeyle engelsiz bir dünyanın kapılarının aralandığını ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesinin, engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabası olduğunu vurguladı. Bu özel sefer, engelli bireylerin topluma eşit katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Bakan Uraloğlu, farklı engel türlerine sahip 101 engelli vatandaşa unutulmaz bir yolculuk sunmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Uraloğlu, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla iş birliği ve Çankırı Valiliğimizin koordinasyonunda hayata geçirdiğimiz Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi vesilesiyle engelsiz bir dünyanın kapılarını biraz daha aralıyoruz.” dedi.
Uraloğlu, bu projenin sadece bir seyahat etkinliği olmadığını, aynı zamanda engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabası olduğunu ifade etti. Bu özel tren, sadece raylar üzerinde yolculuk etmeyecek, aynı zamanda kalpten kalbe köprüler kurarak engelli vatandaşlarla daha fazla empati kurulmasını sağlayacaktır.
Engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Uraloğlu, “Dünya Engeliler Günü, toplum olarak engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorluklara karşı daha duyarlı olmamızı sağlayacak bir fırsat olarak görülmelidir.” dedi. Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak ve topluma katılımlarını sağlamak adına herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.
Uraloğlu, 2002 yılından bu yana Cumhurbaşkanı liderliğinde her alanda fırsat eşitliğini ön planda tutan AK Parti hükümetlerinin engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya gayret ettiğini de belirtti. Bu bağlamda, 2017-2024 yılları arasında YHT ve ana hat trenlerinde 7,4 milyon engelli yolcunun ücretsiz seyahat ettiğini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşların önündeki engelleri kaldırmak için önemli çalışmalar yaptığını aktardı. Uraloğlu, “26 gar ve istasyonda turuncu masa hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar 69 binden fazla engelli ya da yaşlı yolcumuz bu hizmetimizden faydalandı.” dedi.
Görme engelli vatandaşlar için sesli bilgilendirme sistemi ve Braille alfabesiyle yönlendirme yazıları yer aldığını kaydeden Uraloğlu, demiryollarında kullanılan araçların engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun şekilde üretildiğini belirtti. Ayrıca, YHT, ana hat ve bölgesel trenlerde tekerlekli sandalye kullanıcıları için özel alanlar bulunduğunu ifade etti.
Uraloğlu, engelli bireylerin seyahatleri esnasında karşılaşabilecekleri sorunları asgari düzeye indirecek Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması’nı hizmete almayı hedeflediklerini kaydetti. Bu uygulama, engelli vatandaşların ulaşım için gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı.
Ulaşım sisteminin erişilebilirliğini iyileştirmeye yönelik geri bildirim modülünden işaret dili çağrı merkezi desteğine kadar birçok özellik sunulacak. Uraloğlu, bu projenin engelli bireyler için daha erişilebilir bir dünya inşa etme yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.
Uraloğlu, “Çünkü biz bir bütünüz ve birlikte daha güçlüyüz. Engelli olmak bir eksiklik ve kusur değildir, sağlıklı olmak da bir üstünlük vesilesi değildir.” dedi. Önemli olan, insanın bütün imkanlarını kullanarak zorlukları aşma çabasıdır.
Uraloğlu, “İnanıyorum ki bu proje sadece bir başlangıçtır. Engelli bireylerimiz için daha erişilebilir bir dünya inşa etmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.