Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu taşımacılığında yapay zeka destekli uygulamaların önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu uygulamalar sayesinde tren kazalarında ve gecikmelerinde kaydedilen iyileşmeler dikkat çekiyor. Lokomotiflerdeki kameralar, tren izleme ve koordinasyon merkezinde 7/24 izleniyor.
Uraloğlu, “Yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde kaza oranlarında 2023 yılına göre yüzde 9,4 iyileşme sağladık.” diyerek bu teknolojinin önemini vurguladı. Ayrıca, demiryolu taşımacılığında dijital dönüşümün önemli bir parçası olan bu sistemin, insan kaynaklı olumsuz durumları otomatik olarak tespit ettiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'nin devreye alınmasıyla birlikte günlük tren gecikmelerinde büyük oranda azalma sağlandığını belirtti. “Tren operasyonlarını yürütürken ihtiyacımız olan nitelikli veri ve bilgi kaynağına dijital teknolojileri kullanarak erişiyoruz.” dedi. Bu sayede, plan dışı gecikmelere müdahale edilerek tren gecikmeleri önemli ölçüde azaltıldı.
Yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde yük treni gecikmelerinde yüzde 66 iyileşme sağlandığını vurgulayan Uraloğlu, “Verimli işletmeciliğimiz sayesinde plan dışı yük treni işletilmesini yüzde 27’den yüzde 8’e düşürdük.” şeklinde konuştu. Bu gelişmeler, demiryolu taşımacılığında daha etkin bir yönetim sağlıyor.
Lokomotiflere takılan kameralar sayesinde trenlerde seyir emniyetinin arttığını belirten Bakan Uraloğlu, “Demiryolu tren işletmeciliğimiz dünya standartlarının üzerine çıkaracak her gelişmeyi yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Emniyetin bütüncül bir yaklaşımla ele alındığını ve mevzuatın modern teknolojilere göre sürekli güncellendiğini vurguladı.
Uraloğlu, “Gerek emniyet alanında yapılan çalışmalar gerekse yapay zeka destekli uygulamalar ile demiryolu taşımacılığı kaza oranlarında 2021 yılına göre yüzde 39,2, 2022 yılına göre yüzde 25,6, 2023 yılına göre ise yüzde 9,4 iyileşme sağladık.” diyerek bu çalışmaların olumlu sonuçlarını net bir şekilde gözlemlediklerini ifade etti.