Ankara, son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanında 728 milyar lira yatırım aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte gerçekleştirilen projeleri ve gelecekteki hedefleri kamuoyuna duyurdu. Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım altyapısında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.
Uraloğlu, "Başkentimize son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanlarında toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yaptık." diyerek, bu yatırımların Ankara'nın ulaşım sistemine büyük katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, kent içi raylı sistem hattının 80,5 kilometre uzatılarak 103,6 kilometreye çıkarıldığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın çevre illere modern bölünmüş yollarla bağlandığını belirtti. 2002 yılında 466 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun, 23 yıl içinde bin 206 kilometreye çıkarıldığını ifade etti. Bu süreçte 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol yapıldı.
Uraloğlu, "7 bin 721 kilometre asfalt çalışması, 178 kilometre yol iyileştirme ve 15,4 kilometrelik 197 köprü inşa ederek standartları yüksek, daha güvenli ve konforlu yolları vatandaşın hizmetine sunduk." dedi. Bu yatırımlar, Ankara'nın ulaşım ağını güçlendirdi.
2020 yılında hizmete açılan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde, Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan kesintisiz bir otoyol ağı oluşturuldu. Uraloğlu, bu sayede Ankara ile Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa arasında otoyol konforu sağlandığını belirtti.
Bu projeler, Ankara'nın ulaşımını daha da kolaylaştırarak, bölgedeki ticaret ve turizmi destekleyecek. Uraloğlu, "Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nda çalışmalar başladı. Projemiz ile karayolu taşımacılığını daha hızlı ve konforlu hale getireceğiz." şeklinde konuştu.
Demiryollarında da önemli gelişmeler yaşandı. Uraloğlu, Ankara'nın tüm demiryolu altyapısının yenilendiğini ve modernize edildiğini belirtti. Hızlı tren hatları ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya ulaşım imkanı sağlandığını ifade etti.
Uraloğlu, "Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi, 7 milyon kişiye doğrudan hizmet edecek." diyerek, bu projenin bölgedeki iç turizmi artıracağını vurguladı. Hızlı tren projeleri, Ankara'nın ulaşım ağını daha da genişletecek.
Ankara Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. Uraloğlu, "2024 yılında 12 milyon yolcu kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz." dedi. Havalimanında yapılan yenileme çalışmaları, yolcu talebini karşılamak için önemli bir adım.
Uraloğlu, "Yolcu kapasitesini 30 milyona çıkaracak olan 3. pistte son çalışmalarımızı yapıyoruz." diyerek, havalimanının gelecekteki potansiyelini artıracak projeleri duyurdu. Bu yatırımlar, Ankara'nın uluslararası ulaşımda önemli bir merkez olmasını sağlayacak.