Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu'nun açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni yol ile Adıyaman-Diyarbakır arası seyahat süresi 30 dakika kısalacak. Ayrıca yıllık toplam 953 milyon lira tasarruf sağlanacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu Açılış Töreni’nde konuştu. Açılışta, 27 kilometrelik kesim ile toplam 656 metrelik 2 çift köprü ve 60 metrelik 2 üstgeçidin hizmete sunulduğu belirtildi. Uraloğlu, "Kahta-Narince-Siverek güzergahını 11,2 kilometre kısaltarak seyahat süresini 25 dakikaya düşüreceğiz" dedi.
Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremlerinden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Hayatını kaybedenler için rahmet dileyen Uraloğlu, Adıyaman’ın tarihi ve kültürel zenginliklerine de vurgu yaptı. Adıyaman, hem Anadolu'nun kadim kültürüne hem de Mezopotamya'nın bereketli ovalarına köprü olmaktadır.
Uraloğlu, Adıyaman’ın tarihi zenginliklerine dikkat çekti. "Adıyaman, bereketli Hilal'in kuzeydeki incisi gibidir" ifadelerini kullandı. Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü ve Kahta Kalesi gibi tarihi yapılar, Adıyaman'ın kültürel mirasını oluşturmaktadır.
Adıyaman, tarih boyunca kadim ticaret yollarının kavşağı olmuştur. Ulaşım ağlarının gelişmesine büyük önem verildiği ifade edildi. 2002 yılından bu yana Adıyaman’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 29 milyar 380 milyon lira yatırım yapıldığı belirtildi.
Bakan Uraloğlu, Adıyaman’ı diğer illere bağlayan 9 karayolu projesinin devam ettiğini açıkladı. Bu projeler arasında Besni-Araban-Gaziantep Yolu ve Adıyaman-Çelikhan Yolu gibi önemli güzergahlar yer almaktadır. Bu projeler, bölgenin ulaşımını daha da kolaylaştıracaktır.
Kahta-Narince-Siverek Yolu’nun toplam uzunluğu 40,8 kilometre olarak projelendirilmiştir. Uraloğlu, "Güzergahımızda Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprüleri arasında yer alan Nissibi Köprüsü ile köprünün 2,6 kilometrelik bağlantı yolunu tamamladık" dedi.
Yeni yol ile yıllık toplam 953 milyon lira tasarruf sağlanacağı belirtildi. Uraloğlu, "Zamandan 706 milyon lira, akaryakıttan 247 milyon lira tasarruf edeceğiz" dedi. Ayrıca, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunun 18 bin ton azaltılacağı ifade edildi.
Uraloğlu, yeni projelerin turizm açısından da önem taşıdığını vurguladı. Nemrut Dağı ve diğer tarihi yerlere hızlı erişim imkanı sağlanacağı belirtildi. Ekonomik büyümenin güçlü bir ulaşım altyapısı ile mümkün olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, 2002 yılında Türkiye'deki toplam araç sayısının 8,5 milyon olduğunu hatırlattı. Bugün bu sayının 31 milyona ulaştığı belirtildi. Bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometreden 29 bin 700 kilometreye çıkarıldığı ifade edildi.
Uraloğlu, "81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı" dedi. Ayrıca, otoyol ağının 3 bin 796 kilometreye yükseldiği belirtildi. Bu yatırımlar, toplumsal refahın yükseltilmesine katkı sağlamaktadır.
Bakan Uraloğlu, Nissibi Köprüsü’nün önemine de değindi. 1992'de sular altında kalan Siverek-Kahta karayolu, Nissibi Köprüsü ile güvenli hale getirilmiştir. 2015 yılından bu yana köprüden 5 milyon 780 bin aracın geçtiği belirtildi.
Uraloğlu, Adıyaman’ın gelişimi için her türlü gayreti göstereceklerini vurguladı. Geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir Adıyaman için çalıştıklarını ifade etti. Bu toprakların insanlık tarihinin ilk adımlarının atıldığı yerler olduğunu belirtti.